Waarom ik mediteer: Arnout

Waar en wanneer begon je met mediteren?

Iemand gaf mij een paar jaar geleden het boek, ‘De kracht van het NU’, van Eckart Tolle.
Tot mijn enorme verbazing beschreef hij in de eerste bladzijden van het boek bijna letterlijk wat mij zo’n 25 jaar geleden zelf is overkomen. Het was mijn eerste stap richting meditatie.

Hoe ben je ertoe gekomen? Was er een vonk die oversloeg?

Dit is een persoonlijk verhaal.
Ik had vanaf heel jong last van angsten en somberheid. Dit leidde rond mijn dertigste tot een zware depressie. Ik had geen enkel verweer meer tegen het gevoel van leegte in mijzelf en ik voelde hoe ik steeds verder afgleed. Wat daarna kwam is moeilijk in woorden te vatten. Op een bepaald moment had ik het gevoel dat ik door de bodem van mijn depressie zakte. Ik gleed door een tunnel naar beneden en landde ergens in mijn buik. Het was een lichte warme plek. Ik voelde hoe ik energetisch verbonden was met alles in het universum en ik wist dat mijn wezen tijdloos en onsterfelijk was. Alle angst en leegte was verdwenen en ik was echt vervuld van geluk en liefde. Ik voelde mij ‘verlicht’.

Deze toestand hield enkele weken aan en begon geleidelijk weer te verdwijnen. Ik leek weer terug te keren naar mijn oude staat van verwarring en depressiviteit. Mijn diepe inzicht van toen was uiteindelijk alleen nog maar een herinnering…
Tot ik enkele jaren terug mijn tweede kans kreeg door ‘De kracht van NU’. Mijn gevoel van ‘verlichting’ kwam werkelijk terug doordat ik de aanwijzingen uit het boek ging toepassen. En de weg daarnaartoe was de meditatie.

Wat zijn je ervaringen?

Ik kijk van nature de kat uit de boom en zal nooit iets op gezag van een ander geloven. Eerst zien dan geloven. Ik merk nu dat je alles zelf moet uitproberen. Nu kan ik zeggen dat het dagelijkse mediteren mij werkelijk brengt naar een dieper soort weten.

Wat vind je van de School voor Meditatie?

Ik mediteer nu sinds een aantal jaar bij de School voor Meditatie. Het is een vorm die goed bij mij past, omdat het een combinatie is van de beoefening van meditatie, het uitwisselen van ervaringen en het luisteren naar en bespreken van teksten. De lessen en het samenzijn betekenen heel veel voor mij.

Welke invloed heeft meditatie op je dagelijkse leven?

Mijn leven is ingrijpend veranderd. Het heeft er toe geleid dat ik mijn eigen, vaste kern gevonden heb. Het stille punt, waarin ik verbonden ben met alles en waaromheen alle beweging plaatsvindt in mijzelf en om mij heen. Het heeft me liefdevoller en rustiger gemaakt. Ik weet dat ik op de goede weg ben.