Waarom ik mediteer: Irene

Waar en wanneer begon je met mediteren?

In 2016 ben ik begonnen bij de School voor Meditatie. Door een flyer van de School in het plaatselijke krantje (precies op het juiste moment dat ik het nodig had) heb ik de stap genomen om contact met de School te zoeken. Door omstandigheden ben ik er even tussenuit geweest, om daarna te ontdekken dat zodra je de Weg inslaat, je niet meer zonder kan. Vanaf dat moment is het mediteren en de filosofie van de School geïntegreerd in mijn leven.

Hoe ben je ertoe gekomen? Was er een vonk die oversloeg?

Al mijn hele leven was ik op zoek naar innerlijke rust en tevredenheid. De onrust en onvrede in mij werd veroorzaakt door angsten, somberheden en onzekerheden, wat mijn leven behoorlijk zwaar maakte. In 2015, op mijn 45e jaar, gaf mijn lichaam en geest aan dat het genoeg was geweest. Ik raakte de bodem. Ik kreeg wel hulp om mijn weg weer terug te vinden, maar ik vond het maar moeilijk. Wel was ik weer in staat te functioneren, maar ik wist dat ik op het randje balanceerde. De donkerheid lag op de loer.

Wat zijn je ervaringen?

Toen ik in 2016 begon bij de School zat ik nog in de “weerstand”. Ik leerde dat al het persoonlijk lijden wordt veroorzaakt door “gedachtes”, die zijn ingekleurd door oordelen, labelen, overtuigingen en oude pijn en dat die gedachtes vaak niet over het “Nu” gaan. Ik leerde deze gedachtes te “zien”, er bewust van te zijn. De meditatie wordt daarbij ingezet als hulpmiddel, door van binnen stil te worden, zodat er ruimte komt voor wat “echt is”. Door deze gedachtes te zien, verdampen ze en komt er ruimte voor de innerlijke rust, waar ik naar op zoek was. Naast de wijsheid van de School lees ik ook boeken van o.a. Eckhart Tolle, die mij nog meer verdieping en kennis geven, een wijsheid die goed is te combineren met de School voor Meditatie.

Wat vind je van de School voor Meditatie?

Ik bezoek de School nu al vele jaren. Ook tijdens de Corona-periode werd de mogelijkheid geboden “samen te komen” via Zoom en samen te mediteren. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten worden er door “leraren” (overigens allemaal vrijwilligers) teksten gelezen, o.a. uit de oude leer Advaita Vedanta, maar ook teksten van allerlei andere wijzen, zoals Eckhart Tolle, Rumi, Byron Katie, Mooji. Er wordt samen gemediteerd (soms geleide meditatie) en meditatie- en levenservaringen uitgewisseld in de groep. Ik ervaar altijd een enorme verbinding tijdens de lessen/bijeenkomsten. En ga altijd weer met een goeie opgefriste energie naar huis. Ik kijk altijd erg uit naar de jaarlijkse retraite (4 dagen), waar ook leden van de Engelse School of Meditation (waar de School voor Meditatie aan gelieerd is) naar toe komen.

De School is zeer laagdrempelig, omdat iedereen welkom is en de kosten (bewust) zeer laag zijn. Er is geen winst-doel. De School draait op vrijwilligers en er zijn alleen kosten van de huur van de locatie en eventueel drukwerk/website om bekendheid aan de School te kunnen geven.

Welke invloed heeft meditatie op je dagelijkse leven?

Ik ben door de School de Weg opgegaan, waardoor ik bewust(er) ben gaan leven, wetende dat er een stil punt in je zit, waarnaar je altijd terug kunt en waardoor je de beweging buiten je kunt laten. Oordelen en overtuigingen worden zichtbaar(der) en daardoor kom ik meer bij het zuivere Zelf. Uiteindelijk ben ik op weg om de innerlijke rust en liefde te vinden en ervaar dat nu ook steeds vaker.